Azi e mai ușor ca oricând să fii ecologist

Posted by Ionut Ruscea on

Am învățat ecologia cu forța, de nevoie. Acum 12-15 ani, când eram doar un hoinar prin natură, am aflat că există o catastrofă gata gata să se întâmple. Era vorba de Roșia Montană. Ne-am înarmat repede, am mers la fața locului. Ne-am educat repede și am trecut la fapte. Ce a urmat știm cu toții, însă ce vreau să spun este că între timp lucrurile s-au mai schimbat și noile generații au alte lupte și alte mijloace. 


Nouă, ca activiști ne era destul de greu să facem ceea ce spuneam că trebuie făcut. Făceam sacrificii mari pentru niște adolescenți sau tineri, încercând să avem un trai cât mai corect față de natură. Nu aveam alternative pe piață iar deciziile trebuiau să fie musai radicale. Plus că oamenii din jurul nostru erau mai puțin toleranți decât azi și orice abatere de la normal era imediat etichetată. Din familie până la școală sau în grupurile de prieteni eram niște ciudați.

Cred că toți care au fost vegetarieni acum 10-15 ani înțeleg foarte bine ce încerc să spun. Sau, și mai amuzant, cred că toți putem să ne amintim fețele vânzătorilor de shaorma când le ceream o shaorma fără carne. ”cum adică fără carne” era prima întrebare și uneori se termina cu: ”îmi pare rău, nu am preț pentru o șaorma fără carne” Știu, întrebarea oricui citește este: ” dar de ce nu cumpărai falafel?” ei, falafelul s-a inventat mai târziu. 


De sustenabilitate nu auzisem, într-un fel eram sustenabili de nevoie. Refoloseam PET-urile, pungile, mâncam pe acasă și cumpăram local de la aprozar. Supermarketurile au apărut un pic mai târziu, când noi eram învățați cu ABC-uri, buticuri, magazinașe. Au dispărut și astea și acum poți cumpăra orice dintr-un singur magazin.

Cafea?! Păi doar de acasă, la sticlă sau de la vreun automat de cafea.

Acum, când am încetat să mai fiu un activist, dar cu o sete la fel de mare de a mă implica în tranziția noastră către o lume mai prietenoasă cu natura, am cotit către sustenabilitate. Ceea ce mă pasionează în momentul ăsta e să ajut oamenii și micile afaceri să producă cât mai puțin gunoi și să fie mai eficienți cu resursele, chiar și pe cei care nu sunt dispuși să facă un efort prea mare pentru asta. 

Am învățat că nu toți trebuie să ”suferim pentru natură” și că există metode mai bune și mai eficiente să faci schimbarea. S-au gândit mulți la asta în ultimii ani și există foarte multe alternative.

Ne ține în loc doar un pic de lene și confort. Și pe astea nu mă tem să le confrunt! Da, nu mi-e jenă să-ți spun că ar trebui să faci un mic efort să cari după tine un termos sau un keepcup de cafea. 


Miza e destul de mare. De exemplu doar pasiunea noastră pentru cafea generează 600 miliarde de pahare de cafea de unică folosință care ajung în natură, în fiecare an. Există - literamente - insule imense de plastic care plutesc în derivă în oceane omorând viețuitoarele marine. 

Sunt - litelarmente - munți de gunoi peste tot în jurul nostru, mai ales în tările sărace. Orice nou născut ajunge să înghită deșeuri de microplastic în primele zile de viață, fără să știm exact cum îi va dăuna. 

Curg - literalmente - râuri de plastic de fiecare dată când se formează un torent prin Romania.

 

Crezi că pe toate astea le putem opri nefăcând nimic? Sau crezi că putem continua la nesfârșit așa? Mi-e teamă că răspunsul e ”nu” la amandouă întrebările iar ce-ți cer este să-ți alegi o modalitate de a face tu schimbarea.

Lasă-i pe alții, știu că asta îți vine în minte, începe cu tine!


Alege să consumi resursele în mod responsabil, alege produse de calitate, alege produse cu ambalaje mai puține, alege produsele locale dacă poți, alege cui dai banii.

A cumpăra nu mai este doar un privilegiu. Azi, a cumpăra a devenit o responsabilitate! Pentru că tu alegi ce se va întâmpla cu banii tăi, unde se vor duce, ce vei finanța. Cumpărând produse ”neprietenoase cu mediul” alegi să contribui la o industrie care ne macină resursele, ne sufocă râurile și poluează oceanele. Da, cu banii noștri se întâmplă toate astea.

Cumpărând responsabil ajuți inițiative, antreprenori și businessuri să crească, să prindă putere și răstoarne pentru totdeauna acest ”business as usual” care ne duce către un viitor incert. 

N-am putut sta deoparte nici acum și am făcut și eu pasul către antreprenoriat. Împreună cu Mădălina, am fondat SUSTAIN.RO, un mic concept store online unde încercăm să aducem produse care să te ajute să treci ușor către un mod de viață mai sustenabil. Am integrat și o latură de design pentru că ne reprezintă mai bine așa, dar mai ales că ne dorim să porți produsele noastre cu drag.

Așa că misiunea noastră de a reduce deșeurile, începe cu o simplă cană de cafea - HuskeeCup. Am vândut deja aproape două sute și dacă sunt folosite în fiecare zi, împreună evităm ca 4000 de pahare de unică folosință să ajungă la groapa de gunoi sau în natură în fiecare lună.

Următorul pas e să ajungem la 1000 de keepcups folosite și impactul nostru se va ridica la (-)40.000 de pahare de unică folosință pe lună. 

E mult, e puțin? Nu știm, dar nu ne vom opri aici. Dar după cum vezi ne bazăm pe oamenii din jurul nostru. Dacă vrei să contribui, cel mai tare ne-ar ajuta să cumperi un HuskeeCup. Dacă încă nu te-am convins, dar vrei să faci parte din comunitatea noastră de sustenabili, lasă-ne un contact, poate următoarele proiecte vor fi mai convingătoare.


Ne găsești pe Facebook, Instagram și poți cumpăra de le www.sustain.ro