De ce am pornit la drum cu Huskee?

Posted by Ionut Ruscea on

Anul acesta, ziua în care omenirea a început să trăiască pe credit a fost 22 august. Se pare că pandemia a întârziat cu câteva zile Earth Overshoot Day - ziua în care consumul de resurse ecologice și servicii depășește capacitatea Pământului de regenerare a acelor resurse.  

Din anii 70, oamenii au început să consume anual mai mult decât planeta poate oferi în aceeași perioadă de timp. În doar 50 de ani am ajuns să epuizăm, în fiecare an, resursele a 1,6 Planete. Cum guvernele se mișcă greu în a aduce o schimare a modelului de consum, ONG-urile și antreprenorii au fost mai rapizi și oferă deja o varietate de produse și servicii care fac consumatorul să ducă o viață mai sustenabilă.

Huskee un start-up care ne-a impresionat

Huskee un start-up australian, inovează în industria cafelei cu un keepcup sustenabil care folosește ca materie primă un deșeu din industria cafelei și închide cercul prin reciclarea propriilor produse. Totul a pornit pe Kiskstarter cu o țintă de 20.000$. Au obținut 100.000$ cu care au produs un keepcup sustenabil, eco-friendly, menit să înlocuiască paharele de cafea de unică folosință.

Ce e HuskeeCup?

HuskeeCup este în primul rând un keepcup cu un aspect foarte plăcut. Cana este făcută dintr-un bio-polimer ce conține husk - cojile rezultate din producția de cafea - și un plastic non-toxic (polipropilenă - foarte rezistent și fără bifenoli). Se spală foarte bine la mașina de spășat vase, este plăcut la atingere, păstrează cafeaua caldă dar nu te frige la mână datorită designului smart. Capacul este universal și se poate folosi la oricare dintre mărimi: 180ml, 240ml sau 350ml. Tot datorită designului smart, HuskeeCups sunt ușor de depozitat pe Esspresor dacă sunt folosite într-o cafenea.

 Designul sofisticat și dimensiune zero-waste le-au adus celor de la Huskee cel mai important premiu de design din Australia: Good Design Awards. 

Și nu s-au oprit aici

Huskee Swap este sistemul în care cei care dețin un HuskeeCup predau keepcup-ul și capacul cafenelei atunci când comandă o cafea. Cafeaua lor va fi servită într-un HuskeeCup curat, iar cel predat va fi curățat și pregătit pentru următorul client care are un HuskeeCup.

Dacă a fost deteriorată, cafeneaua trimite cana înapoi la Huskee pentru recondiționare sau reciclare. Sistem destul de cool, nu?

 De ce avem nevoie de un Keepcup?

Orice idee inteligentă trebuie să înceapă cu un de ce? În primul rând, industria în sine este plină de deșeuri, peste 600 de miliarde de pahare de de cafea de unică folosință și 1,7 milioane de tone de deșeuri de coajă de cafea - husk - sunt aruncate în fiecare an (coaja de cafea este stratul exterior al boabelor de cafea care este aruncat în timpul procesului de producție). Paharele de unică folosință de carton reprezinta o problema semnificativa pentru fluxurile de deseuri, deoarece nu pot fi reciclate din cauza captuselii interioare din plastic.  Capacele din plastic uneori pot fi reciclate, dar trebuie colectate separat.

Soluția actuală pentru paharele de unică folosință se bazează pe conștiința consumatorilor care trec ușor către cănile reutilizabile și care devin rapid o normă socială (pentru un motiv întemeiat). 

 

Stă în puterea ta să alegi, acum totul este destul de clar. Acum știi că paharele de unică folosință nu se reciclează, nu se biodegradează, tot ce trebuie să faci este să-ți cumperi un keepcup și să-l porți cu tine. 

Începe cu un HuskeeCup, începe cu noi!