Brazi naturali vs. brazi artificiali de Crăciun

Posted by Ionut Ruscea on

Vine Crăciunul și probabil că mulți dintre noi dezbatem iar problema brazilor de Crăciun. Oare să cumpărăm unul de plastic sau să luăm unul natural?

Bradul de plastic are avantajul refolosirii. Mulți brazi sunt din PVC - policlorură de vinil - un material plastic obtinut din petrol. Fabricarea lor implică consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice.

Evident, nu sunt biodegradabili și nici nu există în România un serviciu de reciclare sistematică a lor. Pentru a deveni sustenabili, brazii artificiali trebuie folosiți o perioadă îndelungată, între 12 -15 de ani.

Brazii naturali, crescuți în pepiniere speciale pentru și recoltați pentru Crăciun, sunt o resursă regenerabilă care în timpul vieții absorb dioxid de carbon și produc oxigen. Evident, odată tăiați, în procesul de descompunere vor ceda dioxidul de carbon acumulat. 

Cel mai bine este ca, după sărbători, brazii să ajungă înapoi la vânzători, care de obicei îi transformă prin tocare în nutrienți pentru alte plante care la rândul lor vor absorbi dioxid de carbon și vor genera oxigen.

Brazii în ghiveci, teoretic, reprezintă soluția perfectă, dar din experiența celor care au avut, se pare că sunt greu de crescut. Sunt aduși din pepinieră și apoi sunt ținuți în casă de sărbători. Suferă șocuri termice de fiecare dată când sunt mutați de afară înăuntru și invers și au șanse mici de supraviețuire. De obicei sunt aduși din străinătate iar transportul lor îi fac mai puțin ecologici decât cei locali și mai greu de naturalizat. Totuși există și brăduți replantati care au reușit să supraviețuiască.

Bradul Hand Made din materiale reutilizate este un izvor de creativitate și reprezintă într-adevăr o soluție sustenabilă. Poate fi și o ocazie de distracție și creație cu familia și prietenii.